24.3.12

UNA ANÈCDOTA SUCOSA

Dijous, a la ràdio, preparava el guió per a una propera Gala Operística del mes de maig, en el marc del programa Una tarda a l'òpera que realitzo a Catalunya Música. En concret, preparava una cosa sobre Thaïs, ara que ens trobem en plena celebració del centenari de la mort de Jules Massenet. A aquestes alçades, tothom sap que l'òpera tracta sobre la Taïs (o Thaïs) semi-històrica, cortesana egípcia d'Alexandria del segle IV d.C. i que va acabar els seus dies al desert, fent penitència. Després la van fer santa: dels prostíbuls al paradís, per entendre'ns.
La condició de puta que tenia el personatge en els seus orígens ha fet córrer rius de tinta, ha transcendit al terreny de les arts plàstiques, la literatura i, en el cas que ens ocupa, de l'òpera. El decadentisme "fin de siècle", fascinat per criatures sexualment ambivalents com Judit, Salomé o la mateixa Thaïs, va donar lloc a una iconografia que va utilitzar un descarat erotisme que amb les dècades es va anar diluïnt.
Tanmateix, el nom que dóna títol a l'òpera massenettiana (que, particularment, em deixa més aviat indiferent) ha transcendit a les arts escèniques i s'ha infiltrat en els terrenys de clubs exòtics o de locals de comerç sexual, començant pel nom de les criatures que hi ofereixen els seus serveis. La mostra la vaig tenir fa tres dies: mentre preparava el guió, compaginant l'arxiu del word amb navegació per internet, em va aparèixer, de sobte, un vistós anunci (de fet, un banner) amb les fotografies d'una suposada Thaïs ben dotada, de formes sinuoses, postura inequívoca i eslògan cridaner: "Thais. Seré tuya. Chatéame". Misteris de la informàtica? Control malaltís de les nostres activitats cibernètiques per part d'un capriciós Gran Germà? Posats a especular, se'm va acudir una llista d'òperes que, buscades per internet, suscitarien l'aparició de banners diversos en funció dels títols: imagino que per als Orfeus de Monteverdi o Gluck l'anunci d'una funerària (o d'una acadèmia de música); per a Billy Budd una invitació a xatejar amb un gay vestit de mariner; per a Suor Angelica un banner de dolços ensucrats oferts per un convent de germanetes dels pobres perduts per aquests mons de Déu (mai millor dit); i per a L'anell del Nibelung... els serveis d'un bon psicoanalista. La llista queda oberta, si voleu fer suggeriments, seran ben rebuts. Ja veieu com n'és d'estimulant dedicar-se a això de l'òpera...

9 Comments:

Anonymous Anónimo said...

NO M'HO PUC CREURE!!!!!! En sèrio??? Al.lucino pepinillus!!!
A veure, posats a suggerir: Què tal que et sortís un banner d'agència matrimonial per a "Bodes de Figaro"?

12:44 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

I què bones que deuen ser les pizzes amb Pasta de Pizza Don Giovanni...!

X. KC9

1:19 p. m.  
Blogger kalamar said...

Un ballo in maschera: lloguer de disfreces
Rigoletto: cirurgia estètica
Otello: mocadors de seda brodats..

no acabaríem mai, bona la proposta, Jaume!

1:56 p. m.  
Blogger kalamar said...

perdó: disfresses

1:57 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

L'hotel de devant del meu a Tòkyo (no sé si és un hotel de cites o no) es diu "Hotelo". Cal tenir cura en l'ús dels coixins. Roger

5:41 p. m.  
Blogger Teresa G. said...

L'Elisir d'amore: Viniteca
Fidelio: Agencia matrimonial
Il tabarro: Jaquetes i abrics
Der fliegende Holländer: Botiga especialitzada en formatges de bola importats

7:57 p. m.  
Anonymous FB said...

Doncs mira, jo més que buscar títols d'òperes o d'altres "entreteniments culturals" vigilaria amb el que busco, el que dic i les dades que dono per aquest espai cibernètic tan misteriós, amb aquestes relacions tan "líquides" i amb aquest "hermano", gran o petit però, evidentment, perillós. Per si de cas.

11:47 p. m.  
Blogger Joaquim said...

Die tote Stadt per promocionar Marina d'or.
Funerària Des de la casa dels morts.
Classes de dicció La muette de Portici.
Cliníca estètica Les Mamelles de Tirésias

Proposta brillant Jaume

10:25 p. m.  
Blogger marga said...

Anna Bolena: La serie de Los tudor
La dama de Picas: Eurovegas
Salome: Más anuncios de señoritas de compañía
La zorrita astuta: Más de lo mismo...

11:13 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home