27.4.15

"TURANDOT" O EL GRAN REPTE ASSOLIT A SABADELLEfectivament, era un repte. Perquè arribar a muntar Turandot ja és un èxit i fer-ho, a sobre, per damunt de les expectatives és digne d’elogi. Ho han aconseguit els Amics de l’Òpera de Sabadell, amb un muntatge de l’òpera pòstuma de Puccini que ha obligat a reforçar cor i orquestra. L’excel.lent rendiment de la Simfònica del Vallès, amb el cor d’Amics de l’Òpera complementat per la Polifònica de Puig-Reig i la Coral de l’Agrupació Pedagògica de Sant Nicolau amb la direcció de Daniel Gil de Tejada ha estat el principal atot de l’última producció d’enguany de l’entitat del Vallès Occidental. Carles Ortiz ha sabut treure el màxim partit de la tràgica història de la princesa Turandot, amb intel.ligència i recursos imaginatius en el marc de la intel.ligent escenografia de Jordi Galobart i el bonic vestuari del Teatre Principal de Palma de Mallorca.
Maribel Ortega interpretava en la funció que vaig veure -ahir diumenge- el rol de la princesa de gel. Aguts robustos, homogeneïtat tímbrica i caràcter han estat les principals armes de la soprano andalusa. Poderosíssims i segurs els sobreaguts del tenor Andrés Veramendi en la pell de Calaf, amb una prestació completa, conscient de l’heroisme arrogant del personatge. Nou triomf per a la soprano Eugènia Montenegro, una Liù que mostra la seva feblesa externa però també la fortalesa interior –al revés que Turandot- amb una prestació vocal més que notable. Bon Timur d’Elia Todisco i esplèndids els tres ministres Ping, Pang i Pong cantats respectivament per Carles Daza, Bartomeu Guiscafré i Marc Sala. I emocionant que el tenor Dalmau González hagi estat l’Emperador en un espectacle igualment emocionant. Perquè arribar fins aquí demostra la maduresa i consolidació de l’entitat sabadellenca, posant en marxa, i amb èxit, un dels títols més populars i alhora més difícils del catàleg de Giacomo Puccini.
I la temporada vinent, nous plats forts per als Amics de l’Òpera de Sabadell: Nozze di Figaro per obrir boca; després, doble programa amb les delicioses Serva padrona i Segreto di Susanna; l’Otello de Verdi per sumar-se al d’aquest estiu de Peralada i al del Liceu el proper hivern; i finalment el retorn de la sempre ben acollida Madama Butterfly. Déu n’hi dó.