15.8.10

VACANCES, PARÈNTESIS I VIATGES

Després de les passables funcions de Doña Francisquita al Liceu, la necessitat de fer vacances em va dur onze dies a Irlanda, on les notes operístiques van brillar per la seva absència. La setmana transcorreguda a Barcelona després del periple irlandès i abans d'emprendre la marxa cap a Bayreuth i Salzburg, ha servit per posar-me al dia de les òperes en CD i DVD acumulades a l'estudi de casa. Us en faig cinc cèntims per si algun en vol prendre nota o, encara millor compartir-ho.

GRAVACIONS DISCOGRÀFIQUES
DONIZETTI: Olivio e Pasquale. Nuova Era. Gravació prescindible per a una òpera igualment obviable del catàleg del músic de Bèrgam. Apte només per a curiosos.
CAGNONI: Re Lear. Dynamic. Curiosa (i fidel) adaptació de la tragèdia shakesperiana d'un músic italià gens conegut, Antonio Cagnoni (1828-1896). Enregistrament fet a Martina Franca el 2009.
MENOTTI: The Consul/Amelia al Ballo. Naxos. Gravacions originals i primerenques de les dues obres mestres del músic company de Samuel Barber. Imprescindible.
PARRA: Hypermusic Prologue. Kairos. Si la sessió al foyer al Liceu em va posar els pèls de punta, la gravació acaba per fer-se insuportable. Sigui dit amb tots els respectes.

GRAVACIONS EN DVD
MONTEVERDI: Il ritorno d'Ulisse in patria. Dynamic. A l'espera que es tregui l'enregistrament de L'incoronazione di Poppea, bravo per Pier Luigi Pizzi i per William Christie.
MOZART: El rapte al serrall. VAI. Salzburg, de 1967. Imprescindible per la posada en escena del gran Strehler i el Belmonte de Luigi Alva. Mehta, joveníssim. Llàstima del blanc i negre.
MOZART: Le nozze di Figaro. VAI. Gravació salzburguesa de 1963. Imprecinsible per Fischer Dieskau, Güden (debutant com a Comtessa) i la direcció d'un jove Lorin Maazel. En blanc i negre.
MOZART: La flauta màgica. VAI. Salzburg, 1964. Sensacional Pamina de Pilar Lorengar i simpatiquíssim Papageno de Walter Berry. Direcció musical de Kertész i escènica d'Otto Schenk.
BEETHOVEN: Fidelio. ARTHAUS. Reedició de l'enregistrament fet a Zuric el 2004. Gran Florestan el de Jonas Kaufmann i intensa direcció de Nikolaus Harnoncourt.
DONIZETTI: La fille du régiment. Gravació pirata feta de la televisió austríaca de les funcions a Viena el 1997. Flórez-Dessay-Álvarez i la Caballé fent i desfent en la producció de Pelly. Molt bo.
VERDI: Il trovatore. Arthaus. Un clàssic: la producció de Karajan dirigida pel salzburguès a Viena el 1978. Incommensurables Domingo i Cossotto. Excel.lents Kabaivanska i Cappuccilli.
WAGNER: L'Holandès errant. Deutsche Grammophon. Un altre clàssic de Bayreuth (1985) amb Estes i Salminen, en al marc de l'esplèndida posada en escena de Harry Kupfer.
SZYMANOVSKY: El rei Roger. Gravació pirata. L'angoixant posada en escena del Festival de Bregenz en el mateix muntatge que vam veure al Liceu. Molt interessant.
MAW: Sophie's Choice. Opus Arte. Òpera molt interessant del compositor anglès Nicholas Maw (1935-2009) sobre la novel.la homònima de William Styron. Sensacionals Kirschlager i Rattle.

Això és tot per ara. repeteixo: demà marxo a Bayreuth i d'allà a Salzburg. M'he resistit a llegir les crítiques del que hi veuré. Espero poder-ho explicar en propers posts. Pels qui encara gaudiu del període vacacional, gaudiu-ne!

2 Comments:

Blogger Isabel (Diario de a bordo) said...

Bon viatge! :D

9:59 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Vagi de gust!
Marc H

11:54 a. m.  

Publicar un comentario

<< Home