23.7.10

EL VAUDEVILLE QUE TORNA

Òpera Còmica de Barcelona és una iniciativa molt interessant, que vetlla per la recuperació del nostre patrimoni líric des del vessant popular, com ara la sarsuela o els sainets musicals. Dorm! és el "joguet còmic" en un acte que Joan Rius va escriure amb text de Narcís Campmany i que es va estrenar al Teatre Novedades de Barcelona el 1876. Es tracta d'una peça de siutació, a mig camí entre la "pièce bien faite" i la comèdia "de tresillo", amb música molt agradable que no renuncia a formes i aires popupars, algunes fins i tot ballables.
Artur Arranz i Viviana Salisi han recuperat la peça per amotllar-la i areglar-la, retocant el llibret i afegint a la música algun número aliè a l'obra musical. El resultat és un producte simpàtic i necessari. Simpàtic per la guspira de vivacitat de les escenes, que configuren un espectacle de poc més d'una hora de durada, però també per l'hàbil direcció escènica d'Arranz i pel treball dels quatre personatges (M. Teresa Vert, Marta Valero, Ferran Campabadal i Josep Jarque), ben dirigits i coordinats des del piano per Salisi. Necessari perquè cal seguir aprofundint en la recuperació d'un patrimoni nostrat des del seu vessant més popular.
El Teatre Joventut de L'Hospitalet va acollir, la diada de Sant Jordi d'aquest 2010, l'espectacle que ara ha tornat al flamant Teatre Almeria del carrer de Sant Lluís, a Gràcia. Valdria la pena deixar-s'hi caure. I, sobretot, cal de totes totes recolzar des dels mitjans de comunicació, una iniciativa com la d'Òpera Còmica de Barcelona. Proposta quixotesca i que hauria de dexiar de ser-ho, tot i mantenir viva la flama de l'heroïcitat.