14.11.08

L'ARTETA SE'NS EMPRENYA

En una informació recent i procedent d'Europa Press, la soprano basca Ainhoa Arteta manifesta la seva perplexitat per no haver estat convidada a cantar al Teatro Real. I compara la seva situació amb la de Victòria dels Àngels, quan no se la convidava a cantar en segons quin lloc (referència implícita, suposo, al Liceu). Arteta parla de complots, de preferències d'agents, de sectors concrets, etc.
Anem a pams: Ainhoa Arteta és una cantant interessant, però dista molt de l'excel.lència de moltes de les seves col.legues. La veu és bonica, el físic impressionant, l'elegància i la maduresa valors a l'alça i la simpatia desbordant. Però això no la fa, en cap cas, comparable a figures com la de la soprano catalana. Que hi hagi preferències en la línia artística d'un o altre teatre és evident. I un pot lamentar que un cantant determinat no aparegui en la seva programació. Però cal acceptar, d'entrada, que els criteris artístics d'un teatre són els de la seva direcció i, tot i discrepar-ne, s'han de respectar, encara que sigui un teatre públic. Dit d'una altra manera, un convida qui vol a casa seva. I punt. Que el Real és un teatre públic? Sí. Que ha de convidar tot el qui s'arrossega per aquests mons de la lírica? Doncs no, francament. sobretot perquè un teatre com el madrileny ha demostrat programar amb criteris d'excel.lència artística i, francament, Arteta és una soprano de segona divisió, per molt glamurosa que sigui i per molt ben acompanyada que estigui segons on.
Que Arteta manifesti que és "vergonyós" que no se la convidi al Real és lamentable, perquè presuposa que té fums i que no sap exactament el lloc que ocupa en el món de la lírica. Patètic. Encara més patètic és que es compari a Victòria dels Àngels, una cantant a la que sempre ha admirat i per la que sempre té records i gestos bonics, com els que fa a la Fundació Victoria de los Ángeles. Però d'aquí a comparar-s'hi (és el que fa de manera implícita) hi ha un bon tros. Cadascú al seu lloc, senyora Arteta, que la direcció artística del Real acostuma a fer bé les coses, encara que a vostè no li agradi. O és que es pensa que vostè agrada a tothom?

3 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Es molt rar que es recordi ara de la Victòria quan no la va anomenar -i tenia nombroses oportunitats- en una fastuosa entrevista, molt publicitària, a Opera Actual, on sí va anomenar altres cantants espanyols i catalans de gran nivell...

10:48 a. m.  
Blogger Lluis Ripoll said...

Estic molt d'acord amb tu. La Victoria de los Angeles te un lloc de primeríssim ordre de la historia de la lírica, incomparable, i també un primer lloc en el cor de molts, com jo.
Cordialment
Lluis

1:47 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Així com a La Traviata tècnicament no hi va arribar, a Peralada en una funció interrompuda, canta molt bé el "Porgi amor" en els seus recitals. Potser com a comtessa no hauria desbocat tant la veu com la Bell. JMB

7:03 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home