7.12.12

ACTUAR "PEL" LICEU???

Reconec que m'ha costat bastant escriure aquest post, que fa dies que barrino. Sóc conscient de l’animadversió que pot generar. Però no dormiria tranquil si no hi digués la meva.
El cas és que ja s'ha presentat Actuem pel Liceu, plataforma que ha nascut amb el lloable intent de recaptar diners perquè l'activitat del teatre no minvi o, en el pitjor dels casos, no cessi davant d'unes retallades anunciades en un 33% a l'inici d'aquesta temporada. Si a això sumem els 4.000 milions d'euros d’estalvi anunciats pel Govern (en funcions) de cara al proper 2013, i que sens dubte afectaran el sector de la cultura, no cal ser economista per concloure que estem davant d'un dels pitjors escenaris possibles.
Jo estimo el Liceu. Molt. Des que tinc ús de raó però, especialment, des que hi vaig anar per primera vegada, amb quinze anys. N’han passat vint-i-vuit. D'aleshores ençà, he passat moltes i molt bones estones al teatre de La Rambla. El 1994 en vaig plorar l'incendi i no vaig demanar que em retornessin els diners del meu abonament, que vaig mantenir durant les temporades “a l'exili”. I, a més, vaig fer diversos donatius per a la reconstrucció del teatre. Amb això només vull constatar que el meu amor pel Liceu és incondicional i insubornable. Però tot té un límit.
I és que ara les coses han canviat. La conjuntura és nefasta i, a risc de ser titllat de demagog, no em puc estar de donar la meva opinió: em sembla del tot fora de lloc demanar diners per un teatre (el que sigui) quan hi ha gent remenant contenidors, quan la classe mitjana ja comença a veure l'amenaça de la pobresa i quan les mesures solidàries haurien d'anar enfocades a un altre sector. Ras i curt: prefereixo que els teatres tanquin les seves portes, però que la gent tingui la panxa plena i pugui pagar el lloguer o la hipoteca de casa seva.
Potser hi ha coses al Liceu que s'haurien hagut de fer abans i d'una altra manera. Començant per una recerca eficaç de mecenatge, que hauria pogut salvar el teatre de buscar ara micromecenatge entre públic de tota mena.
Sincerament, penso que s'hauria hagut d'actuar abans. I no PEL Liceu, sinó AL Liceu.

21 Comments:

Blogger Montse Babí said...

Bravo, Jaume! No podria estar més d'acord amb tu.

1:30 p. m.  
Blogger josep said...

Totalment d'acord en tot. Penso que es una opinió valenta, però que molta gent no s'atreveix a fer.

1:38 p. m.  
Blogger Joaquim said...

MENYS MAL!
Gràcies Jaume per ser sincer i valent.
Estic absolutament en contra de com s'estan fent les coses al Liceu, des de fa temps, per això em vaig posicionar molt ara farà un any demanat la destitució de Joan Francesc Marco, i ves per on continua escalfant butaca i si aquesta enganyifa del micromecenatge surt bé, més enganxat encara.
Com és possible que demanin diners per la gestió del dia a dia?, comés possible que aquests diners que tant costen d'estalviar serveixen per continuar pagant la mala gestió d'un teatre amb els números no del tot clars?, com és possible que la conselleria doni el vist i plau a aquesta indigna campanya de recollida de diners en part deguda a una nefasta gestió que des de fa molt temps no ha fet res per fer front a aquesta més que previsible caiguda d'ingressos? Si surt bé, per allò de tocar la fibra,no en tinguis cap dubte que la temporada vinent caurà part de l'assignació de les altres administracions, i el Liceu cada cop es tornarà a convertir en un teatre privat i el que és pitjor allunyat d'aquell DE TOTS amb que tant s'omplen la boca els seus dirigents.
No pot ser possible que ens demanin més a qui ja ho fem tot per assistir als seus espectacles, repetir funcions i pagar-les amb un any d'anticipació, alhora que amb impostos també paguem la part corresponent.
Ho estan fent malament i la plataforma, feta d'Entitats afavorides pel propi Teatre no són representatives de la realitat, més aviat estan condicionades per obscurs interessos.
Estic trist i enutjat, i amb la sensació que sóc el dolent de la pel·lícula.
Gràcies per donar-me una mica de llum.

1:39 p. m.  
Blogger marga said...

Gracias Jaume, creo que hacen falta voces sensatas en este mundo de locos y que tengan los pies en el suelo, conscientes de la situación actual, y no la cabeza en las nubes.

1:46 p. m.  
Blogger malba said...

Gràcies, Jaume. Crec que està tot dit, endegar una col·lecta per pagar despeses corrents és un gran error. Endegar-la sense una finalitat clara, encara més. Endegar-la entre gent necessitada és molt pitjor, es pot viure com un cas de cinisme...Les actuacions precipitades i basades en el sentimentalisme solen ser grans errors. Esperem que aquesta passi sense més.

2:01 p. m.  
Blogger malba said...

Gràcies, Jaume. Crec que està tot dit, endegar una col·lecta per pagar despeses corrents és un gran error. Endegar-la sense una finalitat clara, encara més. Endegar-la entre gent necessitada és molt pitjor, es pot viure com un cas de cinisme...Les actuacions precipitades i basades en el sentimentalisme solen ser grans errors. Esperem que aquesta passi sense més.

2:01 p. m.  
Anonymous myriam said...

bravo. bravo. totalment d'acord.

2:06 p. m.  
Anonymous Subipino Borgiano said...

Totalment d´acord també amb el Jaume i el Joaquim. No toca a qui està passant-ho malament per la maleïda crisi, el públic en general, veure´s en el tràngol d´aportar diners quan la situació és la que és, aprofitant-se dels sentiments i emocions de molts anys i de passió pel gènere.
Crec que s´ha d´augmentar la tasca de mecenatge des d´una reforma de la Llei de mecenatge a l´administració que li pertoqui perquè sigui ben convenient aportar diners per la cultura. No és tampoc el Liceu un mirall de comptes clars i no es pot diluir la responsabilitat d´una mala gestió escurant les butxaques del públic.
Agraït per llegir una opinió amb la qual coincideixo plenament... ja tocava.

2:17 p. m.  
Blogger Jordi Cos said...

Bravo!

8:23 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Força d'acord, i no seré jo qui negui que hi ha necessitats més apremiants. Però compte amb donar idees com la del tancament de teatres. La cultura ja està prou castigada com perquè els que creiem en el seu valor l'enfonsem encara més.
Cronista Errant

9:28 p. m.  
Anonymous Marc Homedes said...

M'ha agradat molt la teva reflexió

1:26 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Sí senyor completament d'acord i tant

8:15 p. m.  
Blogger kalamar said...

Que comencin a ensenyar els comptes, sous i altres assumptes lletjos del Liceu, netejar ja i deixar tanquils als abonats que ja ens costa un sacrifici mantenir l'abonament. Que espavilin i busquin més MACROmecenes i sobretot, que no tanquin el Liceu. Idees noves, si us plau.

Com s'ho farà el Pons per fer el que té projectat tal i com explicava a la teva entrevista?

11:48 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Totalment d´acord Jaume amb els teus comentaris aixi com també amb el que diu el Joaquim. els dos ho heu expressat tant bé que no cal que afegegi jo res mes. Nomes diria que A veure si ho pot llegir els que de veritat tindrien que enterar-s´en. Tindrien que fer-ho.

11:54 p. m.  
Blogger pepi said...

Este comentario ha sido eliminado por el autor.

11:56 p. m.  
Blogger pepi said...

Avans m´he equivocat i he enviat el comentari com anonim i jo no acostumo a enviar anonims o sigui que vull que quedi clar la meva adesio

Totalment d´acord Jaume amb els teus comentaris aixi com també amb el que diu el Joaquim. els dos ho heu expressat tant bé que no cal que afegegi jo res mes. Nomes diria que A veure si ho pot llegir els que de veritat tindrien que enterar-s´en. Tindrien que fer-ho.

12:21 a. m.  
Anonymous Jesús G. said...

No puc per més que donar ple suport al teu escrit. Que no ens vinguin ara a demanar diners, que ja fem mans i mànigues per mantenir l'abonament. Si no aporten diners, si no aporten imaginació, si apugen l'IVA perque només és un "entreteniment", si no fan lleis de mecenatge atractives, si no fiscalitzen la gestió, si no exigeixen comptes als responsables, perque dimonis continuen remenant les cireres? Que deixen el Liceu en mans de la gent que l'estima i de profesionals que puguin fer una gestió acurada i eficient.
Potser dic una bestiesa, però per qué no podem fer com el Barça, i ser els "socis" els que ens responsabilitzem de la gestió del "club"?

8:27 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

100% d'acord! Superba argumentació!
Josep olivé.

1:42 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

De bell antuvi m'ha semblat bona la teva argumentació, pero despres... I si els micromecenatges servissin per mantenir, no solament un be cultural, sino alguns llocs de treball? no evitariem... dic jo... que hi hagués més gent remenant els contenidors... Ara bé a partir
d'aquest moment els comptes clars.
Mariàngels

8:24 p. m.  
Blogger xavisrf said...

totalment d'acord i trobo a faltar dimissions, la veritat

9:31 p. m.  
Anonymous Ramos Pierre said...

Posto eccellente. La verità è che l'incendio del 1994 è stato una grande vergogna e una catastrofe, nemmeno con gli estintori (extintores) che erano disponibili nell'area chiusa avrebbero potuto combattere bene l'incendio. Quando sono arrivati ​​i vigili del fuoco era già un po' tardi, ma il bello è che ora puoi goderne di nuovo.

12:20 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home