RETORN DE MANON

Mirall del theatrum mundi
La Manon de Massenet és l’òpera més famosa del compositor francès, nascut a Montaud el 1842 i mort a París el 1912. Manon seria la seva dotzena obra teatral, situada entre Hérodiade i El Cid. Es va estrenar el 19 e gener de 1884 a l’Òpera Còmica de París amb llibret d’Henri Meillac i Philippe Gille.
L’acció de la novel.la transcorre cap al 1715, en plena regència de Felip d’Orléans, que va succeir Lluís XIV al tron de França. Per això mateix, l’obra no deixa de criticar implícitament una època d’aparences i frivolitats i això mateix és el que la posada en escena de David McVicar

L’òpera de Massenet
Els llibretistes de Massenet van simplificar la novel.la original: en el text, Manon abandona Des Grieux tres vegades, mentre que en l’òpera això passa tan sols un cop; Lescaut és aquí el cosí i no pas el germà de Manon; i finalment hi ha un canvi en l’emplaçament de la mort de la protagonista que, enlloc de morir al desert de Louisiana, aquí ho fa a Le Havre.
Massenet va treballar intensament en la partitura el 1882 i un any més tard ja tenia l’orquestració enllestida. L’estrena va ser un èxit i l’òpera es va mantenir ininterrompudament en cartell a l’Òpera Còmica fins el 1959, amb gairebé 2000 reprsentacions al darrere.
Un any després de l’estrena parisenca, el 1884, l’òpera de Massenet es va veure amb èxit pels principals escenaris europeus i de les Amèriques, amb alguns afegits com és el cas de la deliciosa gavota, una peça del tercer acte, la música de la qual procedeix de la “Serenata de Molière” que Massenet havia escrit el 1880.
Peces com aquesta, així com el “Je suis toute étourdie” de sortida o l’elegíaca “Adieu notre petite table” del segon acte ajuden a definir musicalment un dels personatges més completa de l’òpera

Però en Manon hi ha també lloc per al personatge de des Grieux. Desenganyat per Manon, però lluny de rebutjar-la com faria Alfredo Germont en La traviata verdiana, Des Grieux es refugia en els hàbits eclesiàstics al tercer acte, somiant que oblida el nom que el tortura, el de Manon. És la cèlebre escena del somni, magistral en la seva escriptura, i on es demostra l’aposta de Massenet per un “Tenore di grazia” amb un paper que tan bé servirien un Schipa, un Tagliavini o, darrerament, fins i tot un Kraus o un Alagna, perquè la pàgina no estalvia recursos per a tenor líric, amb capacitat per atènyer els aguts de la pàgina i amb sensibilitat per fer-se seu el complex personatge.
Manon és una òpera llarga i exigent, amb escenes fastuoses (sobretot el primer quadre del tercer acte i tot el quart), ballets, números de conjunt, cors i àries i duets com els que sentíem. Però a més hi ha una construcció molt hàbil dels personatges, no només els que integren la parella de Manon i Des Grieux sinó també la de la resta, integrats en un món aliè als deliris amorosos dels protagonistes. Per exemple, Lescaut, così de Manon (i, recordem-ho, germà en la novel.la de Prévost) o el Comte des Grieux, pare del jove amant de Manon, per no parlar d’un altre personatge, abstracte, i que és en aquesta òpera l’atmosfera divuitesca, que recorre de dalt a baixa la partitura de Massenet. El músic va saber recrear així un món que li era del tot aliè un segle després de la desaparició de l’antic règim. Però Massenet es va fer seva aquella època, amb totes les seves contradiccions.
Gran repartiment
Feia temps, massa temps, que al Liceu no hi havia una aposta per l’”star system”. Rolando

1 Comments:
La veritat és que estic bastant impacient per a veure quin resultat acaba tenint una òpera amb tantes possibilitats i amb un repartiment de luxe.
Esperem que compleixi espectatives i ens faci passar una bona estona.
Publicar un comentario
<< Home