NOCES ENTRE FALLES
Indubtablement, el Palau de les Arts de València convida a cites inel.ludibles en el context dels teatres d’òpera estatals. No tan sols pel nivell de l’orquestra (que Pedro González Mira titlla com la millor d’Espanya en l’últim número de la revista Ritmo), sinó també pel dels espectacles. I això que de dificultats no en falten, en el context d’una arquitectura fallida, fallera i follament concebuda per Santiago Calatrava. És difícil, en un context tan megalòman, imaginar la petita grandesa d’una miniatura deliciosa com Le nozze di Figaro. I tanmateix el cert és que l’engranatge va funcionar, i força bé. Tot això mentre a fora esclataven els primers espetecs de la "Mascletà" que obria l'edició d'enguany de les falles de debò, les de cera.
Massa orquestra
Amb tot, hi ha alguna cosa en aquesta representació que no acaba d’encaixar del tot. Alguna peça

Competent equip vocal
Efectivament, llàstima, perquè l’equip vocal era en general competent i fins i tot excel.lent en algunes particularitats. Començant pel Fígaro d’Erwin Schrott, poderós i viril, tot i que el recurs de jugar a l’octava baixa en algunes parts del recitatiu, a mode conversacional (compte amb imitar els pitjors tics de Ruggero Raimondi!) acaba esgotant. Gran Fígaro, no obstant, el del baríton uruguaià, al costat de la notable Susanna de Tatiana Lisnic, molt millor a la segona part de l’espectacle que en la primera, un cop superats alguns aguts un pèl cridaners. Gran Comtessa,

Espectacle txekhovià
La producció recuperava el magistral espectacle signat per David McVicar del Covent Garden, ressucitat per Leah Hausman. Potser aquesta sigui una de les millors traduccions que hem vist de l’òpera mozartiana: McVicar entén a la perfecció la dialèctica entre llei i desig que impregna l’obra, i fa dels criats els veritables protagonistes, ocasionalment testimonis muts (esplèndid joc de figurants!) del que s’esdevé entre els personatges de l’òpera. L’ambientació al segle XIX, uns 50 anys després de la dècada de 1780 (l’òpera és de 1786) no desarrela l’espectador, i manté dempeus la vigència social de la peça, excel.lentment servida per una escenografia i figurins sensacionals de Tanya McCallin i una il.luminació de Paule Constable que ens feia pensar en Txèkhov.
0 Comments:
Publicar un comentario
<< Home